Sunday, January 17, 2016

Patatas bravas...sau cartofi prajiti

Cand eram mica si nu imi pasa prea mult de greutatea mea obisnuiam sa mananc destul de des cartofi prajiti.Acum insa am rarit considerabil datile cand prepar cartofi prajiti...pentru ca dieta,pentru ca greutate si pentru calorii.Stii tu,vechea poveste.Dar din cand in cand mai dau cu stangul in dreptul si nu ma pot abtine .Reteta de astazi ,inspirata de Chef John autorul Food Wishes  pare sa aiba origini spaniole .Seamana oarecum cu cartofii nostrii traditionali ,aceeasi Marie cu alta palarie desi parca totusi era alta Marie.Nu stiu ce sa zic.Tu ce parere ai?

Dificultate:scazuta
Serviri:2

Ingrediente:
500 g cartofi galbeni
500 ml ulei pentru prajit
1 lingurita sare
1 lingurita piper negru
1 lingurita paprika iute (sau dulce)
2 catei de usturoi
2 frunze de dafin

Mod de preparare:

Cartofi se spala ,se curata de coaja si se taie in cuburi cu latura de 2 cm .Nu,nu este noie sa iei rigla sa masori,dar incera sa faci cuburi cat de cat egale pentru a se gati in acelasi timp.

Se spala cuburile de cartof cu apa rece pentru a mai elimina din amidon.
Intr-o oala se pun 3 litrii de apa rece si condimentele si se fierbe totul pentru 10 minute.

Se adauga cuburile de cartofi si se fierb pentru aproximativ 5 minute.Cartofii nu trebuie sa fie fierti complet si sa se sfarame .Daca totusi ti se par inca cruzi dupa cele 5 minute mai tine-i pe foc 1 minut.
Scurge cartofii de apa si elimina cateii de usturoi si frunzele de dafin.Lasa cartofii la racit pana ajung la temperatura camerei.

Intr-o tigaie adanca (sau oala,sau friteuza sau ce ai tu la indemana) se pune uleiul la incins pe foc mediu.Temperatura uleiul trebuie sa ajunga la 170 grade Celsius ,dar nu ai termometru testeaza daca uleiul este suficient de fierbinte cu un cubulet de cartof.

Se pun cartofii la prajit in baie de ulei intr-un singur strat si se prajesc pentru 3 sau 4 minute pana se rumenesc frumos si sunt crocanti.

Patatas bravas se pot servi cu un sos sau cu ketchup .

Pofta buna!

No comments:

Post a Comment