Tuesday, February 21, 2017

Sushi


Japonia a avut granitele inchise timp de 200 de ani.Motivul era pastrarea intacta a culturii japoneze si a traditiilor.Noroc ca s-au razgandit ca altfel ciu-ciu reteta de sushi.Mie asa mi-au iesit.100% vegan .Orezul l-am pregatit dupa o reteta traditionala pe care o stiu de la una bucata prietena de origine japoneza.
Sushi se prepara foarte usor .Doar orezul necesita putina atentie in rest totul este fix-pix,un fel de pistol cu apa.Hai pofta buna!
Pentru iubitorii de lectura,reteta scris sub video

Ingrediente pt orez
300 g orez pentru sushi
80 ml otet de orez
40 g zahar
  5 g sare

Ingrediente pentru sushi
orez fiert pt sushi
foi nori (foite din alge presate)
avocado
ardei gras rosu
morcov fiert
tofu

Mod de preparare al orezului

Se cantareste orezul si apoi se masoara cu un pahar pentru a sti volumul.Avem nevoie de volum pentru a calcula cantitatea de apa.La un pahar de orez este nevoie de 1,1 pahare de apa.
Orezul se pune intr-o sita si se spala foarte bine sub jet de apa foarte rece.Presiunea apei nu trebuie sa fie foarte mare pentru a nu sfarma orezul.Daca jetul este foarte puternic nu lasati sa cada direct pe orez .
Se spala orezul foarte bine pana ce apa ramane limpede.
Orezul spalat se pune intr-un vas , se acopera cu apa rece si se lasa sa stea minim 30 de minute.Dupa 30 de minute verificam orezul.Boabele trebuie sa fie opace.Daca nu sunt opace mai lasam orezul in apa cateva minute.
Scurgem orezul de apa si il punem in oala in care vrem sa-l fierbem.Avem nevoie de o oala cu capac.
Peste orez turnam apa rece.Daca volumul orezului a fost 1 pahar adaugam 1 pahar si o zecime de apa.(1 pahar si un pic)
Punem oala cu orez la fiert pe foc mic .Acoperim cu capac si fierbem pana ce toata apa este absorbita.Dureaza vreo 15 minute dar trebuie supravegheata in permanenta.
Dupa ce apa s-a absorbit oprim focul si lasam oala acoperita pentru minimum 15 minute.

Intre timp amestecam otetul cu sarea si zaharul (sarea si zaharul trebuie sa se dizolve complet in otet).
Dupa ce orezul a stat 15 minute il transferam intr-o tava si adaugam treptat in el mixul de otet ,sare si zahar.Amestecam foarte usor in orez.Cand tot lichidul s-a incorporat orezul pentru sushi este gata.

Mod de preparare pentru sushi
Pe blatul curat de bucatarie punem o foaie de nori.
Intindem pe foaie de nori un strat uniform de orez.Lasam 1 cm de nori fara orez.
La una din marginile foii de nori asezam bastonase din umplutura (avocado,ardei,tofu,etc).Puteti jongla cu umplutura si sa faceti diferite feluri de sushi.
Foaia de nori ramasa libera o umezim usor cu apa.
Rulam foaia de nori cu atentie incepand de la umplutura .Rulam cat putem de strans fara insa a exagera pentru a nu rupe alga.
Cand rulorurile de sushi sunt gata le taien cu un cutit foarte ascutit in bucati de aproximativ 2 cm.
Asezam pe un platou si servim alaturi de sos de chili si sos de soia.
Pofta buna!

No comments:

Post a Comment