Monday, March 13, 2017

Haul haleala

Halealaaaa.Probabil  va intrebati ce mama dracu fac eu cu atat de multa mancare.Si eu m-as intreba acelasi lucru.Si oricat de mult ati vrea unii din voi sa credeti ca vreau sa ma dau mare cu ceapa si cartofii mei ,nu acesta este motivul pentru care fac haul-urile alimentare.Le fac pentru a va arata cat de multe optiuni vegane de alimente exista.Bani sa fie,ca alimente vegane sunt din belsug.Unele mai sanatoase,alte mai pline de litere toxice,de toate pentru toti.

Sunday, March 12, 2017

Carne vegana sau seitan

Am stat sub o piatra pana acum.Si nu pentru ca nu auzisem de seitan ci pentru ca nu il incercasem si habar nu aveam ce gust are.Cand nu eram vegana ma limitam la cateva retete de mancaruri dar de cand cu veganismul am descoperit alimente noi foarte gustoase .Si setanul asta este chiar bun.In plus este foarte bogat in proteina ,chiar mai bogat decat carnea pe care isi doreste s-o inlocuiasca .
Reteta este preluata de la https://www.youtube.com/channel/UCGKuU-STpmbWApKYkwmrkkw dar modificata.Prima oara am fiert seitanul in folie de plastic pentru jumatate din timpul indicat de fierbere.Acest pas este inutil.Eu am atasat clip si cu seitanul fiert in folie dar nu este necesar acest pas.Seitanul isi pastreaza foarte bine forma la fierbere si daca il inveliti in floie nu va mai absorbi gustul supei in care il fierbeti.
Rezultatul obtinut il puteti folosi pe post de inlocuitor de carne,in sosuri,in sandwich -uri ,in salate sau chiar prajit in tigaie.Eu am facut si varianta BBQ,reteta va fi postata curand.
============================
Ingrediente pentru aluat:
250 g gluten din grau
  40 g drojdie inactiva
250 ml supa de legume
2 linguri de sos de soia
1 lingurita piper negru macinat
1 lingurita granule de usturoi
1 lingurita granule de ceapa
(adaugati orice condiment va place,paprika afumata sau boia dulce)

Ingrediente pentru supa in care fierbem seitanul:
1 litru de supa de legume
1 lingura de legume deshidratate
1 lingurita purdar de usturoi
1 lingurita pudra de ceapa
1 lingurita paprika afumata
1 lingurita cimbru uscat
1 lingurita boabe de piper negru
1 foaie de dafin
(deasemeni,puteti inlocui sau adauga condimente in functie de preferintele voastre)

Mod de preparare:
Intr-un bol se pun toate ingredientele pentru aluat si se amesteca cu o lingura sau cu mana pana ce compozitia se leaga.
Se imparte compoziti in doua si se modeleaza in suluri.
Sulurile de aluat se pun intr-o oala peste care se toarna supa pentru fiert si condimentele.
Seitanul sa fierbe pe foc mic pentru 40-45 de minute (in functie de grosimea sulurilor) .Se opreste focul si se lasa seitanul la racit in supa.
Dupa ce s-a racit seitanul se scoate din supa se se foloseste pe post de inlocuitor de carne.Il puteti praji pe tigaie si manca cu garnitura de cartofi piure sau prajiti,il puteti folosi in sandwich -uri sau salate,unii il pun chiar si un supe.Pofta buna!

Wednesday, March 8, 2017

Cum sa desfaci o rodie fara sa trebuiasca sa zugravesti bucataria dupa aceea

Rodia...mda,este fructul acela care are inauntru niste bobite delicioase,usor acrisoare.Mie imi place sa pun boabe de rodie in hummus sau in salate .Toate roz pana acum,fructul se gaseste in Romania,nu este chiar scump dar...nu este chiar cel mai prietenos cand vine vorba de scos bobitele din el.Si-ti vine sa te las lehemite si sa nu-l mai cumperi de frica sa nu trebuiasca sa zugravesti dupa ce il desfaci.Daca si tu esti una dintre acelea care umple bucataria de zeama de rodie cand o desface sper ca acest clip sa te ajute.Spor la curatat rodii!
============================

Tuesday, March 7, 2017

Chimichanga...doar un burrito emigrat in America

Chimichanga este un fel de mancare cu origini foarte disputate .Eu n-am de gand sa pun coada la pruna si sa aflu daca este o reteta mexicana sau americana.Pentru mine important este gust si faptul ca se prepara foarte usor .Se poate lua in pachet la serviciu sau la scoala .Daca ai colegi pofticiosi fa mai multe.Oricum se fac usor si din ingrediente ieftine si usr de gasit in magazine.Sper ca te-ai suflecat si esti in drum spre bucatarie pentru a te apuca de treaba.Sub video,reteta scrisa
Ingrediente:
4 foi de tortilla sau lipii turcesti 
1 ardei gras tocat cubulete
1 ceapa tocata cubulete
6 ciuperci tocate marunt
50 g cascaval vegan ras
2 linguri de ulei de masline
1 lingura de ketchup 
condimente (sare,piper ,oregano,fulgi de chili)

Mod de preparare:
Intr-o tigaie se incinge 1 lingura de ulei si se soteaza pe foc mare legumele pentru 5 minute.
Se transfera legumele sotate intr-un bol.Se adauga branza rasa,ketchupul  si condimentele si se amesteca bine.
Foile de tortilla se incalzesc usor intr-o tigaie fara ulei cat sa devina flexibile.
Se pune foaia de tortilla incalzita pe blatul de lucru si in mijlocul ei se aseaza un sfert din umplutura.
Se pliaza tortila peste umplutura ca sa obtinem un dreptunghi si umplutura sa fie sigilata inauntru.
Pentru a sigila folile am folosit un amestec facut dintr-o lingura de faina si una de apa cu care am uns margina foii de trotilla.
Se incinge restul de ulei intr-o tigaie si se prajesc pe foc rapid chimichanga cate 1 minut pe fiecare parte.
Se transfera intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se dau la cuptor pentru 10 minute pe foc mare (200 grade Celsius).Pasul acesta este optional,eu il fac pentru ca asa se topeste branza mai bine.
Se servesc alaturi de salata de rosii sau guacamole.Pofta buna!