Saturday, January 28, 2017

Varza calita

 Toata viata mea am urat varza calita.Daca mama va citi pe aici sigur va crede ca m-am lovit la cap de coltul pernei ca alta explicatie logica n-ar gasi pentru reteta de astazi.Si nu ma intelege gresit,stiu ca varza este traditionala la noi doar ca eu cu traditiile nu ma impac prea bine.Si totusi ,azi facem varza calita.A iesit buna,nu zic nu.Am servit-o cu o garla de ardei iuti si mamaliga.Ca de obicei pentru iubitorii de lectura,sub video aveti reteta scrisa.  
Serviri:4
Dificultate:scazuta

Ingrediente:
1kg varza verde (o capatana de varza mica)
1 ceapa
1 morcov
1 ardei gras rosu
30 ml ulei de masline
1 lingura pasta de tomate
2 frunze de dafin
1 lingurita cimbru uscat
1 lingurita piper negru macinat
1 /2 lingurita de sare
marar verde si ardei pentru servit

Mod de preparare:
Tocam varza marunt si punem peste ea sarea.Frecam varza cu sare pana incepe sa lase apa.
Ceapa,morcovul si ardeiul le tocam cubulete mici
Intr-o tigaie wok (sau cratita) punem uleiul la incins si adaugam ceapa,morcovul si ardeiul.
Calim pe foc mic pentru 5 minute
Adaugam varza impreuna cu piperul negru ,frunzele de dafin si cimbrul uscat si continuam sa calim pana ce varza incepe sa lase apa.
Lasa foc mic ,acoperim wok-ul (cratita ) cu un capac si fiebem mancarea pe foc mic 20 de minute.
Dupa 20 de minute adaugam pasta de tomate si mai gatim totul 10 minute fara capac.
Potrivim mancarea de sare si piper si oprim focul
Pofta buna!

Friday, January 27, 2017

Ciorba din legume

Nu stiu cum este vremea pe la voi dar la mine este de plans.Frig dom'e !Un frig din acela de nu-ti vine sa cobori dimineata din pat.Noroc ca s-a inventat centrala termica ca altfel probabil emigram....din nou.Sincer cand vorbesc eu cu mine (stiu,este cazul sa vad un psihiatru) imi vine in neuron continuu intrebarea "Ce-ai gandit fato sa vii in Romania in miez de iarna?"Si n-am un raspuns dar inca il caut.Totusi o ciorba calda mai anima o zi friguroasa de iarna si astazi intentionez sa va prezint o reteta de ciorba in care puteti inlocui orice ingredient,mai puteti adauga sau elimina dupa propria preferinta .Nu-ti place ,nu pune.Mai simplu de atat nu se poate.Simpla este si reteta de astazi.Vizionare placuta!
Pentru cine are chef de lectura,sub video gasiti reteta scrisa
Serviri:4
Dificultate:scazuta,rau de tot

Ingrediente:
1 ardei galben
1 ardei rosu
2 tije de apio
1 bucata mica de telina
1 radacina mica de pastarnac
1 dovlecel mic (am folosit jumatate de dovlecel mai maricel)
1 morcov
1 ceapa
1 legatura de patrunjel verde tocat marunt
1 mana de paste alfabet (sau orice alt tip de fidea)
1 lingura de pasta de tomate
2 frunze de dafin
1 lingurita de cimbru uscat
sare si piper dupa gust
1 lingura de ulei de masline

Mod de preparare:
Tocam toate legumele cubulete
Intr-o oala  punem uleiul la incins
In uleiul incins calim pentru 5 minute (pe foc mic) ceapa si morcovul.
Cand ceapa s-a inmuiat adaugam restul de legume,condimentele si aproximativ 1,5 litrii de apa calda.
Cand ciorba incepe sa fiarba lasam focul la mic si fierbem pt aproximativ 20 de minute.
Adaugam pasta de tomate si pastele si mai fierbem pentru aproximativ 10 minute.Dupa cele 10 minute verificam daca pastele si legumele sunt fierte,potrivim ciorba de sare si piper si oprim focul .
Adaugam patrunjelul verde si lasam ciorba sa stea acoperita 10 minute dupa care putem servi.
Se haleste fierbinte cu ardei iute si eventual paine proaspata.
Pofta buna!




Saturday, January 21, 2017

Ratatouille,un ghiveci mai cu pretentii

Stiu,stiu...iar nu este reteta originala.Dar ma jur cu mana pe furculita ca am facut si reteta originala de la mama ei si parca varianta aceasta mi s-a parut mai gustoasa.Eu prefer legumele nu foarte moi si in varianta de astazi de ratatouille am reusit sa obtin o textura mai pe gustul meu.Busuiocul nu-l omite pentru ca este aroma semnatura acestui ghiveci....pardon,ratatouille.
Dificultate:scazuta (sub nivelul marii)
Serviri :2
Sub video gasesti reteta scrisa daca ai chef de lectura:)

Ingrediente:
30 ml ulei de masline
1 dovlecel mare
1 ardei capia (sau gras) mare
1 rosie
1 morcov
1 ceapa
2 linguri pasta de tomate
1 lingurita busuioc uscat
1 lingurita oregano uscat
1 lingurita piper negru macinat
2 frunze de dafin
2 linguri patrunjel verde tocat
sare dupa gust

Mod de preparare:
Intr-o tigaie se incinge uleiul si se trag la tigaie pe rand legumele pentru 3,4 minute.
Se scot legumele din tigaie si se adauga pasta de tomate,putina apa si condimentele.
Se fierbe sosul vreo 5 minute pe foc mic.
Se adauga legumele in sos si se gatesc impreuna cateva minute (vreo 5,dar depinde de preferinte si cat vrei sa fie de moi legumele)
Se opreste focul si se adauga patrunjelul verde tocat.
Se serveste ratatouille-ul cu paine proaspata (sau fara ,daca tii la silueta).Ratatouille poate fi servit atat ca fel principal cat si pe post de garnitura.
Pofta buna!

Sunday, January 15, 2017

Vinete umplute cu linte verde


Lintea este sora mai putin celebra in Romania a fosolei .Este o leguma care se prepara usor fiind bogata in fibra,proteina vegetala ,fier,magneziu si fosfor.Daca vrei sa prepari o mancare rapida si sa nu trebuiasca sa plangi langa aragaz in timp ce fasolea nu fierbe te invit sa incerci lintea.Eu am o alimentatie predominant vegana si lintea este unul din alimentele mele de baza pentru ca fierbe repede si pentru ca este bogata in nutrienti.Reteta de astazi este de inspiratie turceasca ,usor de preparat si bogata in vitamine.Legumele sunt vedete astazi dar reteta poate fi usor adapata si personalizata ca mai toate retetele mele culinare.Poti inlocui condimetele cu ce preferi sau ai la indemana fara sa simti vreo remuscare ca ai facut ceva gresit.Reteta scrisa este mai jos
Serviri:2 -4
Dificultate: medie


Pofta buna!

Ingrediente:
1 cana linte verde fiarta (poate fi din conserva)
1 cana suc de rosii condimentat cu cimbru si usturoi
2 vinete medii
1 ceapa
1 morcov
1 legatura de patrunjel verde tocat
30 ml ulei
1 lingura pasta de tomate
1 lingurita turmeric
1 lingurita fulgi de chili (optional)
1 lingurita cimbru uscat
sare si piper dupa gust

Mod de preparare:
Vinetele se spala si se taie in doua dupa care se scobesc cu atentie.Peretii jumatatilor de vanata trebuie sa ramana intacti .Pulpa vinetelor se toaca marunt.
Ceapa se toaca fin si morcovul se da prin razatoare.
Intr-o tigaie se pune uleiul la incins si se adauga ceapa ,morcovul si pulpa vinetelor.Se calesc legumele pentru 5 minute pe foc mediu.
Cand legumele s-au inmuiat se adauga condimentele si pasta de tomate si calesc pentru 2,3 minute.
Se adauga apoi lintea si se mai tine tigaia pe foc 1 minut pana se intrepatrund aromele si se incalezste si lintea.
Se opreste focul si se adauga patrunjel verde tocat fin.
Jumatatile de vinete se presara cu sare si se umplu cu amestecul de legume si linte.
Se aseaza jumatatile de vanata intr-o tava termorezistenta si se toarna sucul de rosii condimentat.
Se da tava la cuptor pentru 45 de minute la o temperatura de 180 grade Celsius.
Vinetele umplute se pot servi atat calde cat si reci fie ca fel principal fie ca si garnitura.
Pofta buna!

Monday, January 9, 2017

Supa crema de linte


Eu urmaresc multe canale de youtube si multe bloguri culinare si uneori cand n-am ce face mai citesc comentariile aferente retetelor.De cele mai multe ori sunt laudative dar se mai trezeste cate un nea care n-are ce face in viata lui si plictisit fiind incepe sa arunce cu venin in toate directiile.Ba ca nu se facea asa,ba ca nu se pune aia ori cealalta,ba ca aia se pune inainte si nu dupa celalalta.Nici daca gatitul ar fi stiinta exacta n-ar crea atat de multe controverse.Furtuni in pahare pe jumatate goale .Pana la urma si la coada fiecare manaca ce vrea oameni buni.Si problemele de matematica au mai multe metode de rezolvare daramie o amarata de reteta culinara.Oricum eu n-am pretins niciodata sa fi inventat coada la cireasa asa ca reteta mea de astazi este una fake si cine vrea sa ma critice trebuie sa stie ca mi-s calita si am soriciul gros deci suport multe.Daca n-ai arsenal de injurii macar de o jumatate de ora fara sa te repeti nici macar nu nu merita sa incepi.S facem supa ,zic!Si s-o facem video de data asta. (mai jos reteta scris pentru cine are chef de citit)
Pofta buna!
 
Ingrediente:
30 ml ulei
1 cescuta de linte galbena
1 morcov
1 ceapa
1 ardei
1 bucata de telina (cam de marimea unui ou)
1 cartof mare
2 catei de usturoi zdrobiti
1 lingurita de ghimbir ras
1 frunza de dafin 
1 lingurita menta uscata (optional) 
1/2 lingurita turmeric
1/2 lingurita curry
1/2 lingurita pudra de chimen
1/4 lingurita fulgi de ardei (optional)
sare si piper macina dupa gust

Mod de preparare:
Intr-o cratita se pune uleiul la incins
Se adauga legumele (mai putin lintea si cartoful) si se calesc pe foc mic 5 minute
Se adauga codimentele si se gatesc impreuna pentru 1 minut amestecand continuu
Dupa 1 minut se pune lintea si cartoful si se toarna apa fierbinte cat sa acopere legumele.
Se fierbe supa pentru 30 de minute sau pana ce cartoful este foarte bine fiert.
Cand legumele sunt moi se opreste focul si se scot frunzele de dafin.
Supa se paseaza cu un blender vertical si daca este prea groasa se mai adauga putina apa fierbinte.
La sfarsit se potriveste de sare si piper negru macinat si se serveste calda.
Pofta buna!