Sunday, January 31, 2016

Falafel

Imi place cultura Arabeasca.Imi place muzica arabeasca si machiajul dar cel mai mult imi place mancarea.Regret doar ca am descoperit mancarea Arabeasca prea traziu.Falafelul este aperitivul meu preferat ,se prepara foarte usor si se mananca si mai usor deci nu ai nici o scuza sa nu incerci reteta.
Dificultate:scazuta

Ingrediente:
200 g naut uscat
  40 g faina alba
500 ml ulei pentru prajit
1 legatura coriandru verde
1 ceapa medie
1 lingurita bicarbonat de sodiu
1/2 lingurita cumin macinat
1/2 lingurita coriandru macinat
1/2 lingurita piper negru macinat
1/2 lingurita sare

Mod de preparare :
Nautul se pune la hidratat in apa rece cu 12 ore inainte de a face falafel.

Se scurge nautul si se clateste cu apa rece.Se lasa nautul la scurs bine.

Intr-un blender se pune nautul,sarea si condimentele impreuna cu ceapa si coriandru verde si se pulseaza pana ce se obtine o pasta omogena.


Se transfera pasta de naut intr-un castron curat si se adauga faina si bicarbonatul de sodiu.Se amesteca bine pana se obtine o pasta omogena care poate fi modelata.


Din pasta de naut se formeaza bilute de marimea unei mingi de ping-pong.
Se pune uleiul la incins pe foc mediu si cand este fierbinte se pun bilutele de falafel la prajit.Se prajesc pentru 7-8 minute intorcandu-le in lei.

Falafelul poate fi servit atat cald cand si la temperatura camerei alaturi de sos tahini sau sos de iaurt.

Pofta buna!

Nota:Am incercat reteta si cu naut din conserva si rezultatul nu a fost deloc placut.Nautul fiert este prea moale si pasta pentru falafel are nevoie de foarte multa faina pentru a deveni modelabila.

Sunday, January 17, 2016

Patatas bravas...sau cartofi prajiti

Cand eram mica si nu imi pasa prea mult de greutatea mea obisnuiam sa mananc destul de des cartofi prajiti.Acum insa am rarit considerabil datile cand prepar cartofi prajiti...pentru ca dieta,pentru ca greutate si pentru calorii.Stii tu,vechea poveste.Dar din cand in cand mai dau cu stangul in dreptul si nu ma pot abtine .Reteta de astazi ,inspirata de Chef John autorul Food Wishes  pare sa aiba origini spaniole .Seamana oarecum cu cartofii nostrii traditionali ,aceeasi Marie cu alta palarie desi parca totusi era alta Marie.Nu stiu ce sa zic.Tu ce parere ai?

Dificultate:scazuta
Serviri:2

Ingrediente:
500 g cartofi galbeni
500 ml ulei pentru prajit
1 lingurita sare
1 lingurita piper negru
1 lingurita paprika iute (sau dulce)
2 catei de usturoi
2 frunze de dafin

Mod de preparare:

Cartofi se spala ,se curata de coaja si se taie in cuburi cu latura de 2 cm .Nu,nu este noie sa iei rigla sa masori,dar incera sa faci cuburi cat de cat egale pentru a se gati in acelasi timp.

Se spala cuburile de cartof cu apa rece pentru a mai elimina din amidon.
Intr-o oala se pun 3 litrii de apa rece si condimentele si se fierbe totul pentru 10 minute.

Se adauga cuburile de cartofi si se fierb pentru aproximativ 5 minute.Cartofii nu trebuie sa fie fierti complet si sa se sfarame .Daca totusi ti se par inca cruzi dupa cele 5 minute mai tine-i pe foc 1 minut.
Scurge cartofii de apa si elimina cateii de usturoi si frunzele de dafin.Lasa cartofii la racit pana ajung la temperatura camerei.

Intr-o tigaie adanca (sau oala,sau friteuza sau ce ai tu la indemana) se pune uleiul la incins pe foc mediu.Temperatura uleiul trebuie sa ajunga la 170 grade Celsius ,dar nu ai termometru testeaza daca uleiul este suficient de fierbinte cu un cubulet de cartof.

Se pun cartofii la prajit in baie de ulei intr-un singur strat si se prajesc pentru 3 sau 4 minute pana se rumenesc frumos si sunt crocanti.

Patatas bravas se pot servi cu un sos sau cu ketchup .

Pofta buna!