Wednesday, November 11, 2015

Hummus ,varianta pentru lenesi

Povestile arabesti sunt probabil foarte frumoase daca Imamul le-a ascultat 1001 de nopti.Am citit si eu cateva dar sincera sa fiu mie tot mancarea arabeasca mi se pare mai atractiva.Hummusul este atat de usor de preparat ca in 2 timpi si 3 miscari este gata de servit.Povestea arabeasca de astazi este despre hummus.Stai cuminte aici si asculta
Serviri:1
Dificultate:redusa

Ingrediente:
1 cutie de boabe de naut
1 lingura de tahini
1 lingura ulei de masline extra virgin
1 lingura zeama de lamaie
1 lingurita pudra de cumin
2 catei de usturoi (optional)

Mod de preparare:
Am scurs boabele de naut de apa din conserva si le-am clatit cu apa rece.
Am curatat fiecare bob de naut de pielita,asta este singura parte mai migaloasa a retetei.Poti pune si boabele necuratate dar hummusul rezultat nu va fi atat de fin.


Am pus boabele de naut curatate in blender impreuna cu restul ingredientelor.

Am mixat cu blenderul pana am obtinut o pasta fina.

Eu am decorat cu rosii cubulete si patrunjel tocat fin,cateva picaturi de ulei de masline ,un praf de paprika si un pic de pudra de cumin.

Sfarsit!

Monday, November 9, 2015

Cum curatam calcarul de pe cana electrica


Lenea a facut progresul!Si cum pe mine dimineata cel mai bine ma caracterizeaza lenea,cana electrica a devenit cea mai buna prietena a mea la cafea.Nu bem cafeaua impreuna dar o preparam impreuna.Cana electrica o umplu cu apa de cu seara ,cafeaua instant o puna in cana tot se seara si uite asa dimineata cu doar o apasare de buton e gata cafeaua.Dar pe cana electrica se cam depunde calcar si ca sa scap de el folosesc o solutie simpla si non toxica:OTETUL!
Cum procedez:
In cana pun 200 ml de otet

                                      

Restul completez cu apa pana la linia de maxim a canii.


Pornesc cana si las solutia de otet sa fiarba pana cana se opreste singura.Clatesc cana de vreo doua ori cu apa si gata!

Monday, November 2, 2015

Sos pentru pizza

Lenea e cucoana mare si desi de multe ori cand fac pizza sunt tentata sa folosesc ketchup in loc de sos reusesc sa ma abtin.Totusi pentru a nu simti ca depun un efort prea mare,fac un sos simplu care nu necesita mai mult de cateva minute pentru preparare.Si nu lasa in urma multe vase de spalat.
Dificultate:redusa
Cantitate:6 pizza cu diametru de 30 cm

Ingrediente:
400 g rosii decojite (1 cutie)
2 linguri ulei de masline
2 catei de usturoi
1 lingurita oregano uscat
1 lingurita piper negru macinat
1 lingurita sare
1 lingurita pudra de chili (optional)

Mod de preparare:
Intr-o cratita mica punem uleiul la incins.Cand uleiul este fierbinte prajim usturoiul curatat de coaja si feliat subtire pentru maxim 1 minut.


Adaugam rosiile intregi si amestecam bine.Zdrobim cu o lingura de lemn rosiile.


Adaugam condimentele si 100 ml de apa.Fierbem sosul pentru 10 minute la foc mic amestecand din cand in cand.

Oprim focul si pasam sosul cu un mixer vertical.Ti-am zis eu ca se face usor!
Acum iti mai trebuie niste aluat care se face la fel de usor (vezi AICI),putina mozzarella si gata pizza!


Aluat pentru pizza

Pizza este reteta la care eu recurg atunci cand vreau o gustare rapida si am cantitati mici de ingrediente care zac prin frigider.Cateva masline,putin sos ramas nefolosit,niste legume si gata masa.
Aluatul de pizza este unul foarte usor de preparat si necesita doar 5 ingrediente.
Dificultate:redusa
Cantitate:blat pentru 2 pizza cu diametrul de 30 cm

Ingrediente:
450 g faina alba
 25 grdrojdie proaspata
1 lingurita zahar
1 lingurita sare
apa calduta

Mod de preparare:
Intr-un bol din ceramica sau sticla punem drojdia,zaharul ,1 lingura de faina si 200 ml apa calduta,omogenizam si lasam la dospit 10 minute.


Intr-un vas incapator cernem faina si sarea.In mijlocul fainii facem o gaura si turnam amestecul cu drojdie.

Framantam cu mana adaugand la nevoie apa calda pana obtinem un aluat potrivit de tare.Continuam sa framanta pentru 10 minute.Aluatul razultat va fi complet nelipicios si foarte elastic.

Acoperim vasul cu un prosop curat si lasam aluatul la dospit pentru 1 ora ,timp in care acesta isi va dubla volumul.
Impartim aluatul in 2 bile egale pe care le intindem cu palmele pe o tava tapetata cu faina.
Pentru ca mie imi plac simetriile obisnuiesc sa intind aluatul cu un sucitor dar in mod normal se intinde cu mainile.

Peste aluat pune sos de rosii si fasii de legume,eventual mozarella si coc pizza in cuptorul preincalzit la cea mai inalta temperatura (in cazul cuptorului meu 250 gr C) pentru aproximativ 10 minute.