Friday, March 27, 2015

Ciorba de loboda ,reteta dietetica


A venit primavara!Natura se trezeste la viata.Crangul a inverzit si pasarelele se intorc din tarile calde bla blaaaa blaaaaa.Cam asa erau compunerile noastre din clasele primare.
Mda,in ce univers este asa?Ca pe aici prin Romania peisajul e cam diferit.A venit primavara cu toate asteniile,sensibilitatile si alergiile ei.Ploua mohorat si baltile de pe strazi lasa cratere in asfalt in care poti sa iti rupi masina fara nici un efort.Daca esti norocos te alegi la geam cu un cuib de randunele care te vor capia de cap toata vara,puisorii te vor trezi la 5 dimineata si tie iti va fi imposibil sa scapi de cuib pentru ca ai o inima buna si nu te induri sa strici casa pasarelelor.Bine ai venit in Romania,primavara!Sper sa treci repede si sa vina odata vara .
Urasc toamna ,iarna,primavara.....ploua,ninge,ploua si pe toata linia frig.brrrr
Singurul lucru care imi place la primavara este ca apar legumele si zarzavaturile proaspete.Desi nu am fost fan urzici,spanac,loboda niciodata mi-am propus ca anul acesta sa profit de ele si mai ales sa incerc sa le cumpar din piete.Poate am si o sansa mica sa fie netratate chimic.
Azi facem ciorba de loboda.N-am mai mancat niciodata,trebuie s-o intreb pe mama de ce n-a facut niciodata in copilaria mea.
Serviri :6-8
Dificultate:medie (de fapt e redusa daca stii sa tii un cutit in mana)
Calorii: 40 calorii/portie
Cantitate:4 litri

Reteta este perfecta pentru dieta ,asa ca manaca fara nici o grija ciorba asta de loboda la pranz.Fara paine,da?

Ingrediente:
300 g loboda (cam 6 legaturi mici)
120 g ceapa (2 cepe medii)
200 gr morcov (2 morcovi medii)
100 g radacina de telina
50 g radacina de patrunjel
150 g ardei gras galben
1 lingurita sare roz de himalaya
1 legatura mare de leustean verde
500 ml bors de putina (nu la plic cu monoglutamat)

Mod de preparare:
Am pus intr-o oala 3 litri de apa si am pus oala pe foc.
Am curatat legumele si le-am taiat cubulete (ceapa si ardeiul) si am dat pe razatoarea cu gauri mari morcovul,telina si radacina de patrunjel.
Cand apa din oala a inceput sa fiarba am pus ceapa,telina si radacina de patrunjel.Am lasat focul la mic,nu-mi place sa fierb ciorba pe flacara mare deoarece temperatura extrema distruge multi din nutrientii din legume

Am fiert vreo 15 minute dupa care am adaugat si ardeiul gras si am continuat sa fierb pentru 10 minute.

In timp ce legumele fierbeau la foc domol am spalat foarte foarte bine loboda.Insist pe spalat deoarece loboda poate avea nisip pe frunze si crede-ma nu vrei sa simti nisip intre dinti!
Dupa ce am spalat loboda ,am tocat-o in fasii de cam 1 cm grosime.

Deasemeni intr-o oala mica am pus la clocotit borsul de putina.Cand adaugam borsul in oala cu ciorba el trebuie sa aiba aceeasi temperatura cu ciorba.
Dupa ce am fiert si ardeiul 10 minute am adaugat in ciorba sarea,borsul si loboda tocata.

Am mai fiert ciorba pentru exact 2 minute.Am oprit focul si am adaugat leusteanul tocat fin.Am acoperit ciorba si am lasat aromele sa se infuzeze putin.Dupa 30 de minute ciorba poate fi servita.Este neasteptat de buna chiar si rece.














Monoglutamatul de sodiu.Ce este si cum interactioneaza cu organismul..Delikat ,otrava cu actiune lenta


Ieri,cand luam lumina de la Sf goale care este...cautand dupa niste retete atractive de mancaruri sanatoase am dat cu nasul in niste retete potrivite dietei Dukan  .M-a socat sa vad ca in fiecare ciorba autoarea retetelor adauga delikat.Am vazut delikat-ul ca ingredient in retetele multor bloguri culinare romanesti.Cu ceva vreme in urma,am avut o discutie cu un amic .Si cum eu mi's Gica Contra imi amintesc ca la un moment dat i-am spus ca nu prea conteaza ce manaci ca pana la urma tot mori.Asa este,pana la urma toti murim dar parca as vrea sa mor de moarte buna cum zice romanul,nu chinuita de vreo boala incurabila.Pentru ca mi-au mai crescut radacinile si nu mai sunt blonda pana la scalp,am inceput sa caut informatii despre diverse ingrediente considerate cangerigene sau toxic pentru organism.Azi vreau sa fac vedeta monoglutamatul de sodiu.
Monoglutamatul de sodiu este un aditiv alimenta aprobat inca de UE.Il regasim pe etichetele produselor sub denumirea E620 sau E625.
Efectul acestui aditiv este de a crea senzatii false la nivelul cortexului,astfel creierul va percepe un gust placut care este insa o perceptie falsa.Pana aici nimic rau vei spune,deoarece minciuna este a doua natura a fiintei umane,ce e rau un pic de "machiaj" chiar si culinar.
Hmmmm daca iti spun ca in timp ce minunatul E620 te face sa crezi ca ai mancat ceva delicios iti mai arde si cativa neuroni vei mai fi atat de nepasatoare cand il adaugi in mancare?Monoglutamatul actioneaza ca orice alt drog sintetic,arde neuroni.
Sincer nu prea ai cum sa te feresti 100% de el,pentru ca mai nou este adaugat in aproape orice produs din comert ,tocmai pentru a face ca produsul sa para gustos si sa fie recumparat.
Sa luam un caz particular,baza pentru mancaruri de la delikat.Pentru ca nu am asa ceva in casa,am cautat pe internet o poza cu lista de ingrediente :sare,zahar,monoglutamat de sodiu si asa mai departe.
Am cautat in special delikatul cu legume pentru ca eram foarte curioasa cate legume contine efectiv.Aseaza-te ,n-o sa fie vesti prea bune desi calculam cantitate de legume dintr-o baza cu extra legume.11.3% sunt legume,restul pana la 100% sunt sare,zahar si chimicale.Acum,te intreb eu,de ce ai vrea sa adaugi asa ceva in mancarea ta?
De retinut ca al treilea ingredient din lista este monoglutamatul!!
Daca inca nu stii,ingredientele sunt trecute in liste in oridinea cantitatii.Fiind al treile in lista inseamna ca respectivul produs contine o cantitate semnificativa.
Eu nu-mi bag nasul unde nu-mi fierbe oala,dar in oala mea nu se va mai baga niciodata delikat sau alta baza pentru mancaruri!Tu esti liber sa alegi ce e mai bine pentru ciorba ta!


Thursday, March 26, 2015

Economiseste bani facand cumparaturi din locul potrivit


Cand eram mica obisnuiam sa merg cu mama la piata aproape saptamanal.Am crescut si lenea a devenit cucoana mare.Deh,acum e la moda sa faci cumparaturi de acasa,din fata calculatorului.Azi intamplator am ajuns in dreptul unei piete agro-alimentare si cum statea si ma uitam ca melcul la papuci asteptand sa fie gata masina in spalatorie m-am decis sa arun o privire prin piata.Am fost placut surprinsa sa gasesc multe produse romanesti,adevarat unele de sera dar oricum e bine!Preturile la produsele locale sunt mult mai mici chiar si decat in kaufland sau carrefour .Am cumparat multe produse de sezon,salata verde,ceapa verde,ridichi,,varza verde noua,loboda,leustean,marar,capsuni de sera romanesti.Am gasit chiar si urzici :))).Am facut eu ce am facut si am luat si ceva made in China ,niste nectarie,dar am o scuza,aratau bine :D.Vanzatoarea si sotul ei,niste oameni tare amabili,chiar a fost o placere sa cumpar de la el.Am lasat la ei cam 100 de lei dar pentru ca necatrinele si capsunile nu's chiar "in sezon".
1 kg capsuni carrefour 20 lei----in piata 15 lei
1 kg ceapa uscata carrefour 1,75 lei-----in piata 1,5 lei
1 legatura marar carrefour 2,49 lei-----in piata 1 leu
1 legatura ceapa verde carrefour 3 lei---la piata 2 lei
salata verde in carrefour 5,99 lei---la piata 3 lei pe alese,cei drept nu e spalata si taiata
varza verde 2lei la carrefour----2 lei si la piata
ardei kapia carrefour 11,99 lei---la piata 11 lei
Am mai luat si urzici,1 kg...din astea nu sunt la carrefour :))).

Pe la produsele de origine animala n-am zabovit prea mult,am luat doar 500 gr  branza de vaci,250 gr telemea de capra si 10 oua de la gaini crescute in curte.Total am platit 30 de lei.N-am fost atenta la preturi aici pentru ca ma uitam la produse dar iti pot spune ca la carrefour 10 oua ecologice unt 12,99 lei.

Concluzia mea:mai merg la piata.Nu doar pentru ca sunt produse mai ieftine ci si pentru a sprijini economia locala.Stiu ca nu este foarte important pentru economia Romaniei de unde cumpar eu patrunjel,dar poate fi important de unde cumparam NOI.
In plus ,prefer sa dau banii mei unui om care munceste foarte multa pentru a avea hrana pe masa decat unui patron gras de lant de magazine.
Daca am invatat ceva de la thailandezi in multii ani locuiti in Thailanda,atunci asta este unul din lucrurile invatate,sa cumar produse locale.Foarte rar vei vedea un thailandez sa cumpere produse de import.Asta si pentru ca 500 gr cireste importate costa cam 200 lei.

Saturday, March 21, 2015

Mancare de varza pentru dieta

Draga varza vreau sa iti spun ca esti varza :))).Mancarea asta arata oribil iar la gust este...vrei sa te mint?...bine nu este chiar cea mai buna mancare din lume dar datorita unui mix de condimente am reusit sa obtin o mancare de varza care sa o pot manca fara sa pun un carlig la nas.Trebuie sa mentionez ca eu urasc mancare de varza,deci daca pe aceasta am reusit sa o manac,inseamna ca este acceptabila.In plus,NU contine nici un fel de grasime.
Serviri:3
Dificultate:medie
Calorii:115/portie
Greutate:750 g

Ingrediente:
700 g varza alba
300 g varza rosie
100 g ceapa galbena
1 lingura bulion
1 lingurita piper roz
1 lingurita seminte chimen
1 lingurita seminte de coriandru
1 lingurita piper negru boabe
6 cuisoare
2 cm baton de scortisoara
5 teci de cardamom verde
sare dupa gust.

Mod de preparare:
Am curatat varza de primele 2 straturi de frunze si am feliat-o cat de marunt m-am priceput.Nu este necesar sa pui si varza rosie si alba,eu din asta am avut in casa.Am pus 1 lingurita de sare ros peste varza si am amestecat bine.Intre timp am tocat o ceapa.Intr-o oala am pus 200 ml de apa la fiert si am adaugat ceapa.Am lasat sa fiarba vreo 3 minute dupa care am adaugat varza si am acoperit cu capac.Am fiert la foc mic varza aproximativ 15 de minute.Vei observa ca volumul verzei va scadea foarte mult.Dupa 15 de minute de fierbere  am adaugat bulionul si condimentele.(as fi preferat sa am un saculet mic din tifon in care sa pun condimentele dar....)Am amestecat bine in varza si am acoperit-o iar cu capac.Am mai fiert inca 30 minute amestecand din cand in cand.Bineinteles ca timpul de fierbere  depinde de tipul de varza dar si de consistenta pe care o vrei la final.Am servit cu mult ardei iute.Am mancat aceasta varza atat la pranz cat si la cina.Oare pentru ca am vrut sa fiu sigura ca nu-mi mai ramane si pe ziua urmatoare?




 Mancarea aceasta este fara nici un fel de grasime,nici vegetala si nici animala.Daca pui ulei ,numarul de calorii NU va mai fi acelasi!












Friday, March 20, 2015

Ciuperci la gratar

Am citit prima oara la Carmen Bruma  parca despre faptul ca ciupercile merg bine la dieta.Este intr-un fel ma mintea curcilor,doar sunt mai bine de 90% apa.Era bine sa fi avut si posibilitatea sa le culeg dar m-am multumit sa le primesc in comanda de la Carrefour.
Portii:1
Dificultate:scazuta
Calorii:40
Greutate:200 g

Ingrediente:
200 g ciuperci champignon
1/4 lingurita sare
1/4 lingurita piper
1/4 lingurita usturoi deshidratat
1/4 lingurita ierburi uscate

Mod de preparare
Intai am pus o tigaie grill pe flacara aragazului la foc mediu FARA nici un fel de adaos de grasime.Am scos piciorusul ciupercilor,le-am trecut rapid pe sub un jet de apa rece si le-am sters imediat cu prosop de hartie.Am pus in fiecare ciuperca sare,piper,usturoi si ierburi uscate..Am pus ciupercile pe grill-ul incins si le-am lasat pana s-au inmuiat.Asta e tot!Cred ca e varianta cea mai low calorica de cina de care am auzit.Bine,asta daca nu cumva vrei apa plata la cina.
PS:hreanul ala de pe farfurie n-a avut nici o intrebuintare,





Thursday, March 19, 2015

Salata cu naut si legume

Inca nu m-a omorat dieta.Nici n-ar avea cum pentru ca asa cum se intampla mai la toata lumea,in primele zile este entuziasm.Si daca te ajuta si gustul,cu atat mai bine.La cina zilei de dieta nr 2 ,salata!Aceasta salata poate constitui si un pranz,fara nici o problema.
Serviri :1
Dificultate:scazuta
Greutate:300 g
Calorii :120

Ingrediente:
100 g naut hidratat cantarit dupa ce a fost hidratat
30 g ardei gras rosu
70 g rosii cherry
100 g castravete
sare roz de Himalaya dupa gust

 Mod de preparare:

Cu o zi inainte am pus intr-un vas nautul uscat si l-am acoperit cu apa rece.Am lasat nautul la hidratat 24 de ore.
Am cantarit ,spalat si taiat legumele pe care le-am pus peste nautul hidratat .Am condimentat cu sare .Am lasat salata 5 minute sa se "odihneasca".


Salata aceasta este bogata in vitamin,si nautul ii da un plus de savoare.Foame mare mon cher,foame mare!

Wednesday, March 18, 2015

Salata de varza rosie 100% raw vegana pentru dieta

Varza....cine nu stie cat de apreciata este varza in dieta?Dar parca nu m-as hrani doar cu supa de varza cateva saptamani,...nici macar cateva zile nu as putea .Totusi eu agreez varza in salata.Mai ales varza rosie.
Am preparat o salata din varza rosie ca sa tina compaine unui piept de pui la gratar.
Portii:1
Dificultate:scazuta
Calorii :50
Gramaj:150 g

Ingrediente :
150 g varza rosie
4 g ardei iute
1 lingurita otet balsamic
sare dupa gust

Mod de preparare
Am inlaturat primul strat de Frunze de pe varza.Am cantarit 150 gr pe care am tocat-o cum m-am priceput si eu,cu atentie si in fasii subtiri.Ardeiul iute l-am tocat foarte fin.Am presarat peste varza sare am adaugat ardeiul iute si otetul si am amestecat bine .Am lasat salata in frigider cam 10 minute dupa care am servit-o.N-as spune ca este un deliciu culinar dar impinge pe gat bine un piept de pui la gratar.Si la 50 de calorii,ce ai vrea sa primesti?file mignon cu sos de ........ .Ia cu varza ca trece!



Fresh de citrice

Cum eu nu reusesc sa mananc niciodat la micul dejun ( rau,foarte rau),intre micul dejun absent si pranz imi fac de obicei un fresh din citrice.Nu dupa o reteta anume,folosesc ce am prin casa.
Portii:1
Dificultate:scazuta
Calorii:195
Gramaj:220 ml


Ingrediente cantarite cu tot cu coaja :
250  g grapefruit roz (1/2 de fruct mare)
160 g portocala (1 fruct mediu)
130 g mandarina (1 gruct mediu)

Mod de preparare:
Am spalat bine fiecare fruct si l-am uscat cu prosop de hartie.Am taiat fructele pe jumatate si le-am stors cu ajutorul unui storcator manual de citrice din plastic (probabil cel mai ieftin de pe piata :))))
Am pus sucul rezultat intr-un pahar si gata treaba.Am ras aproape jumatate de calorie ca sa fac fresh-ul asta.Deja ma simt mai slaba :)))

Trebuie stiut ca toate citricele au un indice caloric negative,asa ca nici macar 1 din cele 195 de calorii pe care le contine acest fresh nu se va transforma in grasime care se depune pe burtica.Deci,fresh-ul se bea fara frica!

 

Salata 100% raw vegana pentru dieta

Eiiiii si a inceput dieta.Greu,greu,dar privim inspre viitor cu optimism.Cina din prima zi de dieta trebuia sa fie una colorata sa mai alunge gandul de regim alimentar.Am optat pentru o salata din legume.
Portii:1
Dificultate:scazuta
Calorii:80
Gramaj:250 g (aproximativ)

Ingrediente
80 g salata romana
50 g castravete
50 g rosii
20 g ceapa rosie
30 g ardei rosu
4 g ardei iute
25 g maslime kalamata
sare roz de himalaya dupa gust
Inainte sa urli la mine ca sunt paranoia,da am cantarit fiecare ingredient,pentru ca daca nu ai inteles inca este vorba de o mancare de dieta!

Mod de preparare:
Se cantaresc ingredientele.





Se taie cuburi ,fiecare dupa pricepere si se condimenteaza cu sare .Se poate adauga zeama de lamie.Eu nu am pus deoarece consider ca 2 litri de apa cu lamie bauti zilnic sunt suficienti.

Aceasta salata constituie o cina usoara ,bogata in vitamie si fara grasimi.Hai ca se poate,hai cu egalarea!